Over mij

Ik ben Mirjam


Vanaf mijn 10e jaar lieten mijn ouders mij wekelijks orgellessen volgen. Mijn docent nodigde mij na een tijd van lessen uit om in zijn orkest met koor samen te spelen. Achter het orgel nam ik plaats om de zang te begeleiden. De muziekstukken waarmee we optraden gingen we oefenen tijdens mijn orgellessen en zo stroomde ik dubbel zo snel de muziekwereld binnen. Tijdens de orgellessen leerde ik om samen met anderen in muzikaal verband te spelen.

Mijn muzikale weg

Piano leren spelen

Verwondering


Daar gebeurde het... Ik opende mijn oren terwijl ik speelde vanachter het orgel toen de sopranen begonnen te zingen, aangevuld door baritons en bassen, tenoren en alten.

Toetsen leren spelen in Drachten

Muziek raakt


Dit was zo mooi, zoveel stemmen tegelijk en wat gebeurde er met mijn gehoor? En de piano te mogen leren kennen, de toetsen te mogen aanraken en van daar uit muziek te maken.

Daar gebeurde het... Ik opende mijn oren terwijl ik speelde vanachter het orgel toen de sopranen begonnen te zingen, aangevuld door baritons en bassen, tenoren en alten.


Dit was zo mooi, zoveel stemmen tegelijk en wat gebeurde er met mijn gehoor? Hoe kunnen zangstemmen je raken en met welk gemak kun je zingen en je gevoel neerleggen in de muziek. De jaren die volgde bleef ik daarover nadenken, en een vervolgstap was het nemen van pianoles om mijn absolute gehoor en relatief gehoor te trainen. En simpelweg om de piano te leren kennen, de toetsen te mogen aanraken en vandaaruit muziek te maken.

De jaren die volgden heb ik mijn ontvangen muziek gave op de achtergrond geplaatst tot het jaar 2005. Ik kreeg mijn 4de kindje en mijn gevoel voor muziek begon weer meer en meer op de voorgrond te komen. Ik kocht een piano en ben er weer achter gaan zitten.


Ik stapte naar het plaatselijke ritmisch kerkkoor en ik kreeg in een jaar tijd allerlei tips van degene die de pianobegeleiding deed. Nadat zij met het koor stopte heb ik de pianobegeleiding op mij genomen. Toen ook de dirigente verhinderd was nam ik ook het dirigeren op mij. Aansluitend ben ik ook bij het kerkelijk kinderkoor als dirigente aangenomen en deed daarbij ook de pianobegeleiding. In 2012 heb ik de 3 jarige opleiding tot gediplomeerd koordirigente gevolgd en in 2014 ben ik geslaagd. Ik heb in een damesensemble gezongen, opgetreden tijdens dorpsfeesten, bruiloften, doopvieringen, begrafenissen, schoolmusicals en toneelverenigingen.