Muziek stijlen

In je eigen stijl en muzieksmaak!


Op Pianoschool Friesland leer je Pop, Gospel, Opwekkingen, Singer Songwriter en alle mogelijke stijlen die daarbij horen. 

Muziekstijlen

Pop


Popmuziek is een afkorting van populaire muziek. Het is evenals eigentijdse muziek een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek, maar meer gericht op de populariteit ervan.

Gospel


Gospelmuziek is een muziekstijl die is ontstaan uit de Afro-muziek die slaven toentertijd zongen en speelden op de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten.

Opwekking


Muziek die tot leven brengt, muziek die aanspoort en bemoedigd en troost  en iets laat ontstaan wanneer je het zingt. Het zijn mooie herkenbare Christelijke muziekstukken.

Singer Songwriter


Je schrijft een mooie tekst op papier en je bedenkt er een melodie bij. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een lied? En andersom, hoe maak je de tekst bij een zelfgeschreven muziekstuk?

Pop


Popmuziek is een afkorting van populaire muziek. Het is evenals eigentijdse muziek een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek maar meer gericht op de populariteit ervan. De basisvorming van popmuziek wordt gekenmerkt door een liedvorm met een toegankelijk karakter waar slechts in een paar minuten coupletten en refreinen elkaar afwisselen. Om popmuziek te kunnen analyseren is het van belang om op relatief en absoluut gehoor het lied te herkennen. Wanneer je de akkoordenleer toepast kun je de popsongs uitschrijven. Ik vind popsongs inspirerend, herkenbaar en troostend.

Gospel


Gospelmuziek is een muziekstijl die is ontstaan uit de Afro-muziek die slaven zongen en speelden, eerst nog op de katoenvelden van de zuidelijke staten van de VS. De originele gospel behoort tot de zogeheten Negrospirituals. Dit zijn traditionele religieuze volksliederen waarin Westerse en  Afrikaanse elementen versmelten. De teksten zijn christelijk geïnspireerd, de melodieën zijn eenvoudig en aanvankelijk droevig of klagend. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika alsook door de bevindelijke manier van geloven van de blanken. Ik vind het prachtige muziek vanwege progressieve akkoorden, tempo, swingfeel, laidback en opmaat in combinatie met christelijke tekstbeleving.  Allemaal begrippen die je gaat inzien en begrijpen als je je erin gaat verdiepen.

Opwekking


Opwekkingsliederen, hoe ontstaat het? We worden er blij van, halen er troost uit, worden bemoedigd en genieten ervan. Ze spelen in op je emoties. De meeste opwekkingsliederen hebben teksten die herkenbaar zijn, uit ons dagelijks leven, sommige opwekkingsliederen hebben teksten letterlijk uit bijbels gedeelten. Je vraagt je af of je geraakt wordt door de meeslepende melodie of door de tekstuele inhoud. In onze maatschappij gaat het steeds meer om (een prettig) gevoel en (bijzondere) ervaring ervan. Maar een goed gevoel is heel iets anders dan vrede met God die alle verstand te boven gaat. Deze melodieën kunnen diep ontroeren, ook zonder geloof!

Singer Songwriter


Wie kent dit gevoel niet? Je schrijft een mooie tekst op papier en je bedenkt er een melodie bij. Maar hoe doe je dat en hoe maak je een lied? En andersom: hoe maak je de tekst bij een zelfgeschreven lied en waar begin je? Wanneer is het genoeg en zit er een einde in? Vertel je een verhaal of is het juist onsamenhangend en mysterieus. Persoonlijke ervaringen leren jou je emoties op te schrijven waarbij muziek schrijven helend en genezend werkt. Een van mijn favoriete onderdelen met improvisatie en creativiteit.